Barnløs – 11 gode råd til at klare Julen

ved Laraine Triplett og Kathy Ems. Oversat til dansk og bearbejdet ved Ursula Bentin-Ley

 

julebarnAllerede i november begynder de at spille julesange i radioen, juledekorationer pryder butiksvinduerne, annoncer overalt viser billeder af kernefamilien med far, mor og børn. Julemanden er solidt placeret i hvert indkøbscenter. Vores kultur afspejler værdien, at Julen er børnenes fest. Vi fejrer Jul, fordi et barn blev født. Da annoncørerne vil være sikre på, at vi bruger hundredvis af kroner på Julen, bliver vi belejret med reklamer, hvor den lille søn krammer sin far, den smukke datter giver sin far et knus, børnene krammer deres mor, far kysser mor …. Jeg tror, du forstår hvad jeg mener.

julebarn 3Hvilket bringer mig til kernen for denne meddelelse. Hvordan passer den barnløse ind i al denne familiære munterhed? Eller mere konkret, hvordan formår det barnløse par eller den barnløse singlekvinde at komme gennem denne næsten to måneder lange periode uden at skulle skjule sig i skabet, eller bukke under for akut depression?

Desværre er der ingen hurtig løsning for mennesker uden børn, men her er nogle forslag til at lette en lang og ujævn vej til januar.

julen• Lad være med at gøre tingene på samme måde som du ville gøre hvis du havde et barn. Når barnet mangler, vil der konstant være et tomrum.

• Gør hvad du mest har lyst til. Ignorer Julen mest muligt, eller gå hele vejen, og pynt hjemmet med alle de smukke, skrøbelige, fine ting, du ville være nød til at lægge væk, hvis der var et lille barn i huset.

 

 

julepynt 4• Undgå at handle i indkøbscentre. Undgå Julemanden og andre børneaktiviteter; find i stedet for mindre specialbutikker hvor der er hyggeligt at handle.

• Planlæg din tid sammen med familie og slægtninge. Vælg de tidspunkter hvor det vil gøre mindst ondt, og bliv ikke længere end du har det godt med det. Tal på forhånd med folk som kunne tænkes at sige noget , der vil såre dig.

maldives• Brug jeres tid for jer selv, nyd tosomheden og jeres kærlighed til hinanden.

• Planlæg aktiviteter med venner der ikke har børn.

• Planlæg at rejse på ferie i Julen eller umiddelbart bagefter. Giv dig selv noget at se frem til. Planlæg en aktiv ferie med skiløb, svømning eller andre aktiviteter som vil holde dig travlt beskæftiget i juledagene.

Julehund• Hvis du ikke kan rejse væk, så få billetter til en koncert eller planlæg en særlig middag i Julen.

• Overvej at få et kæledyr. De smitter dig med deres glæde, og de giver dig noget at elske.

• Du må ikke tilbringe Julen ligesom du gjorde som barn. Vælg specielle ting fra fortiden som betyder noget for dig, men begynd at opbygge dine egne juleritualer.

• Gør noget godt for en anden.

Hvordan klarer du Julen? Har du andre gode forslag til hvordan man kommer over juletiden uden at få en depression?

Vil du læse mere? Link til originalartiklen på RESOLVE’s hjemmside.

Comments

comments