Din livsstil betyder noget for din fertilitet.

Jeg ved, at det ofte føles som om du ikke kan bidrage aktivt til, at fertilitetsbehandlingen vil lykkes. Når først lægerne tager over med medicin, er det ude af dine hænder. Det passer dog ikke helt.

Der findes en del videnskabelige undersøgelser som viser, at kvindens og mandens livsstil også har indflydelse på muligheden for at opnå graviditet.

I det følgende får du gode råd til din livsstil. Rådene er oprindeligt skrevet til patienter på Dansk Fertilitetsklinik. Nederst finder du litteraturhenvisninger, hvis du gerne vil læse mere.

Vægt1

et BMI mellem 18,5 og 25 kg/m2 er optimalt for din fertilitet. Overvægt hos kvinden nedsætter fertiliteten og øger risikoen for abort, komplikationer under graviditeten såsom graviditetsbetinget sukkersyge og svangerskabsforgiftning og ligeledes komplikationer under fødslen. Dit BMI beregnes ud fra din vægt i kg, divideret med kvadratet af din højde i meter: kg/m2.

 

Kost2,3

Sørg for at få en sund og varieret kost med meget frugt, fuldkornsprodukter, grøntsager, magre mælkeprodukter og fed fisk. Undgå for meget rødt kød, spis hellere kød fra fjerkræ. Undgå sprøjtegifte.

Spis mere fisk. Halvfede og fedefisk er godt til kvinder, både før og under graviditeten, da de er hovedkilden til omega-3 fedtsyrer DHA og EPA. Herudover indeholder fisk også jod, selen og D-vitamin. Det anbefales at spise 350 g fisk om ugen, heraf 200 g fed fisk. Indtaget af rovfisk (bl.a. tun) bør begrænses pga. et højt indhold af kviksølv. Fiskeolie er ikke en ligeværdig erstatning for fed fisk3. Eksempler på fede fisk: laks, sild, makrel, hellefisk og ørred.

Vitamin B12 er godt for fertiliteten4 og under graviditeten. Vegetarer anbefales et tilskud på 3-9 mikrogram vitamin B12 under hele graviditeten3. Forskningsstudier4 tyder på, at et højt vitamin B12-indhold i kosten også kan gavne fertiliteten hos dig, som spiser almindelig kost. Vitamin B12 findes blandt andet i lever, fed fisk, magre mælkeprodukter og æg. Lever indeholder store mængder vitamin A og frarådes derfor, når du er gravid2, men du må gerne spise lever under fertilitetsbehandling.

Kosttilskud: vi anbefaler en multivitamintablet dagligt, som indeholder 0,4 mg folinsyre hele året. I vinterhalvåret (1. oktober til 1. maj) anbefaler vi tilskud af vitamin D, så du får 35 mikrogram vitamin D dagligt. Dit D-vitamin niveau bør ligge over 50 nmol/l. Er du i tvivl, kan din praktiserende læge måle dit indhold af D-vitamin i blodet.

Ingefærshots3 og kosttilskud med ingefær skal helst undgås, da de muligvis kan have hormonforstyrrende og blodfortyndende effekter, når de indtages i store mængder. Ingefær som krydderi i maden må gerne anvendes.

 

Koffein 

nedsætter din fertilitet. Kvinder bør ikke drikke mere end 2 kopper kaffe3 eller 4 kopper te dagligt. Cola og energidrikke indeholder også koffein. Mere end 3 kopper kaffe dagligt under graviditeten synes at øge risikoen for ufrivilligt graviditetstab1. Koffeinfri kaffe indeholder 1/3 koffein i forhold til almindelig kaffe.

 

Alkohol 

nedsætter din fertilitet. Der er usikkerhed om, hvor meget alkohol man må drikke uden at nedsætte chancen for graviditet1,3. Da alkohol er en cellegift, fraråder vi indtag af alkohol, når du er gravid. Alkohol under graviditeten øger risikoen for spontan abort1, dødfødsel, for tidlig fødsel, væksthæmning af barnet under graviditeten og udviklingsforstyrrelser efter fødslen1,3.

 

Rygning 

nedsætter din ægreserve, den øger ventetiden til graviditet, øger risikoen for abort og nedsætter fødselsvægten hos det nyfødte barn1. Muligvis nedsætter rygning under graviditeten også barnets fertilitet senere hen i livet1.

 

Stoffer 

hash og marihuana kan påvirke kvindens menstruationscyklus1 og mandens sædkvalitet.

Kokain1 og amfetamin øger risikoen for abort og for tidlig fødsel. MDMA (ecstasy), heroin, metadon og buprenorfin forbindes med langtidsfølger hos børnene. Vi opfordrer dig kraftigt til at stoppe med al indtagelse af stoffer allerede 3 måneder inden du skal starte på behandling, da det tager ca. 3 måneder inden effekten af stoffer aftager hos både kvinden og manden.

 

Motion1,3

kvinder med normal vægt eller overvægt har gavn af 30 minutters motion dagligt. Højintensiv motion er ikke godt når først du er gravid. Kvinder med for lavt BMI (under 18,5) og uregelmæssige menstruationer bør nedsætte fysisk aktivitet.

 

Kemiske påvirkninger3

undgå pesticider, opløsningsmidler, tungmetaller, hormonforstyrrende stoffer og unødvendige lægemidler. Tager du fast medicin, bør du konsultere med den læge, der har ordineret medicinen, om du skal fortsætte med medicinen under graviditeten eller måske skal skifte til et andet præparat3.

 

Dit psykiske velbefindende 

påvirkes af ufrivillig barnløshed. Men selvom du har depressive symptomer, angst, uro og bekymringer, nedsætter det ikke sandsynligheden for, at du bliver gravid ved fertilitetsbehandling1.

Man har ikke kunnet vise, at behandling for at forbedre det psykiske velbefindende øger sandsynligheden for graviditet. Der findes heller ikke data som viser, at kvinder med gentagne graviditetstab, stress og depression har en lavere sandsynlighed for at føde et levende barn end dem, der ikke har stress eller depression. Så selvom det er hårdt, så nedsætter det ikke din chance for at få et barn.

 

Hvis du gerne vil læse mere, finder du yderligere information på:

  1. http://www.vidensraad.dk/sites/default/files/vidensraad_nedsatfrugtbarhed_digital_update-1.pdf

https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2017/Sunde-vaner-før-under-og-efter-graviditet/Sunde-vaner-foer-under-og-efter graviditet.ashx?la=da&hash=A108884D346BBFF2EC95055C1540A82D5D1F56DD

2. https://www.sst.dk/da/Viden/Graviditet-og-foedsel/Information-til-gravide

3. https://www.sst.dk/da/viden/graviditet-og-foedsel/svangreomsorgen/anbefalinger-for-svangreomsorgen

4. Gaskins AJ et al., Diet Patterns and ART. Am. J. Obstet. Gynecol. 2019.

Comments

comments