“Hvad er din mening om aldersgrænsen for fertilitetsbehandling? Skal aldersgrænsen hæves fra 45 til 55 år?” var spørgsmålet som en journalist fra P1 stillede mig i torsdags i radioprogrammet “Ordet er dit”.

Baggrunden for spørgsmålet var, at nogle kvinder godt kan blive spontant gravide og føde et barn når de har rundet de 45 år. Så måske er det forkert at forbyde kvinder at få fertilitetsbehandling når de fylder 46 år? I Spanien er aldersgrænsen 50 år, i England er der ikke en entydig aldersgrænse.

Hvor store er chancerne for at blive gravid med sine egne æg når man er fyldt 45 år?

Fertiliteten falder fra 25 års alderen, og efter 40 år falder den rigtig meget. Kig på de amerikanske tal for graviditetschance i forhold til kvindens alder.

Pregn. per started cycle

Når man ser på kvinder fra 40 års alderen, ser man tydeligt at fertiliteten (mørkeblå søjle) falder for hvert år kvinden bliver ældre, og risikoen for abort (forskellen mellem den mørkeblå og den orange søjle) stiger voldsomt.

Pregn + birth per started cyce 40+

Når kvinden er over 44 år er chancen for at blive gravid 4 %, men kun 1 % af alle behandlinger ender med fødsel af et barn. Risikoen for abort er 75 %.

Anne-Marie Nybo-Andersen har i en stor dansk undersøgelse vist, at risikoen for abort begynder at stige fra 25 års alderen. Efter de 35 år stiger den voldsomt og når op på 70 % når kvinden er 45 år. Antallet af aborter er uafhængig af om du bliver spontan gravid eller opnår graviditet efter IVF behandling.

Hvorfor ender så mange graviditeter med abort?

Er det kvinden eller æggene som er blevet for gamle?

Det sidste billede viser, at ældre kvinder godt kan gennemgå en graviditet og føde et barn når de får donoræg fra unge kvinder. Kvindens æg har ligget i hendes æggestokke siden hun selv var et foster i 7. graviditetsuge.

Det er æggenes alder som udgør den helt store forskel.

Den blå linie viser at graviditetschancen ikke falder når man bruger donoræg. Det er æggenes alder som bestemmer chancen for graviditet. Det giver derfor ikke mening at forhøje aldersgrænsen for fertilitetsbehandling, hvis vi ikke kan skaffe donoræg. Så længe vi mangler donoræg har vi ikke noget ordentligt behandlingstilbud til de mange ældre kvinder som  brændende ønsker sig et barn.

Fresh vs donor eggs

 

Comments

comments