”Betyder min vægt noget for min graviditet?

Tab dig gravid.

Ja, vægten betyder noget. Mange overvægtige kvinder har problemer med uregelmæssige eller udeblivende menstruationer. Ofte hjælper et vægttab på blot 5% af vægten med, at menstruationerne bliver mere regelmæssige og du kan blive gravid ved egen hjælp. Og det er meget sjovere end at blive gravid på en fertilitetsklinik!

Hvordan måles BMI

Du finder dit BMI-tal ( BMI står for body mass index) ved at tage din vægt i kg og dividere med din højde i m2. Vejer du f.eks. 58 kg og er 1,70 m høj, er dit BMI 58/1,70×1,70 = 20,0 kg/m2. Et BMI-tal mellem 18,5 og 24,9 er normalt.

  • BMI 25 – 29,9 betyder moderat overvægt
  • BMI 30 – 34,9 betyder til fedme
  • BMI 35-39,9 er svær fedme

BMI og fertilitetsbehandling

Ved IVF behandling betyder vægten også noget. Er du overvægtig, har du sværere ved at blive gravid end normalvægtige kvinder. Du har også brug for flere hormoner til ægstimulationen, og du har 20% større risiko for abort hvis dit BMI er over 30. Ligger dit BMI mellem 30 og 35, er din chance for at føde et levende barn efter fertilitetsbehandling kun 2/3 af normalvægtige kvinders chance ifølge amerikanske undersøgelser. Chancen falder til 1/3 i forhold til normalvægtige kvinders chance hvis dit BMI er over 35.

Vægtens indflydelse på graviditeten

Din vægt betyder ikke kun noget for chancen for at blive gravid. Overvægt øger også din risiko for komplikationer i graviditeten, som for eksempel abort, sukkersyge, forhøjet blodtryk og svangerskabsforgiftning. Der er også flere komplikationer for både mor og barn i forbindelse med fødslen og efter kejsersnit.

Hvad råder fertilitetslægen?

Rådgivning omkring vægttab er altid individuelt. Er du under 30 år, påvirkes din fertilitet langt mindre af at du bruger nogle måneder til at tabe dig end hvis du har passeret de 40 år. Her giver det rigtig god mening at du taber dig inden du skal i behandling. Og så bliver du måske gravid uden hjælp i ventetiden! Læs også: æggeuret tikker – husk din fertilitet. Er dit BMI over 35, kan der være så mange komplikationer i forbindelse med IVF-behandling, ægudtagning og ægoplægning, at du kan risikere at blive afvist indtil du har tabt dig til BMI under 35. Men som sagt, ikke 2 kvinder er ens. Lægen vil tage stilling til, om du kan tåle at vente lidt med at blive gravid, og om et vægttab vil øge chancerne mere end ventetiden vil nedsætte din chance.

Comments

comments