Gode råd i ventetiden på graviditetstesten

Uanset om du har forsøgt at blive gravid ved IVF eller ved insemination, kan den sidste del af behandlingen, hvor du kun går og venter på udfaldet af graviditetstesten, være ret udmattende.

Hver dag går du og overvåger din krop for signaler som tyder på om du kan være gravid, eller om menstruationen er nært forestående. Det er en følelsesmæssig rutsjebane af håb og frygt. Måske kan følgende tips hjælpe dig med at klare ventetiden.

 Følelsesmæssige strategier:

  • Begræns antallet af personer som du fortæller om din behandling. Lad dem vide hvordan du vil fortælle dem resultatet af behandlingen. En mulighed kan være at sige: ”intet nyt er dårligt nyt”. Så slipper du for at fortælle dem det ikke er lykkes denne gang.
  • Beslut på forhånd, hvad du vil svare på spørgsmål fra dem som ved om din behandling. Nogle gange hjælper det at indøve et svar.
  • Beslut med din partner, hvordan du ønsker at modtage svar på din graviditetstest. Skal du have taget en blodprøve, så overvej hvem der skal have svaret. Nogen gange kan det være nemmere hvis din partner får svaret og fortæller det til dig, i stedet for at du selv skal ringe eller bliver ringet op.
  • Er du single, kan det være en god ide at have en nær veninde eller en netværksgruppe at dele glæder og sorger med.
  • Afsæt tid til at tale med din partner om dine følelser.
  • Fortæl din partner hvad du har behov for hvis testen ikke er positiv. Har du brug for at blive distraheret og gå ud at spise eller en tur i biografen? Eller har du behov for at være lidt alene? Ønsker du hurtigst muligt at få besked om hvad de næste skridt i din behandling bliver, eller har du behov for at vente et par dage? Fortæl din partner hvad du behøver, han/hun kan ikke læse dine tanker.
  • Forkæl dig selv i ventetiden med at gøre ting du holder af: gå en lang tur, læs en god bog eller tilbered et godt måltid.
  • Beskyt dig selv følelsesmæssigt. Undlad for eksempel at besøge en gravid veninde på dagen hvor du skal have resultatet af din graviditetstest.
  • Tag langsomme, dybe vejrtrækninger når du føler angst. Vejrtrækningsteknikken kan hjælpe dig til at få styr på kroppen og beroliger også sindet. Følelsen varer ikke ved, den går over igen.
  • Prøv at omformulere dine tanker. Dette er meget nyttigt når du oplever negative tanker, eller hvis dine tanker driver dig til vanvid, ved hele tiden at skifte mellem at du er gravid, og du ikke er gravid. Som et eksempel kan tanken ”Testen vil være negativ, og jeg vil aldrig blive gravid” ændres til ”Jeg er åben overfor muligheden for at blive gravid, og jeg gør alt hvad jeg kan for at få det til at ske”.

 

Medicinske spørgsmål og svar:

Hvad hvis jeg får pletblødninger?

Pletblødninger er ikke farlige, du kan sagtens være gravid og have pletblødninger samtidig. Som regel kommer blodet fra en lille rift i skede-slimhinden og ikke fra livmoderen.

 Betyder graviditetssymptomer at jeg er gravid?

Foto: Medicaldaily.com

Ikke nødvendigvis. Husk, at nogle af de tidlige fysiske tegn på graviditet, som for eksempel brystspænding, oppustethed, træthed og hård mave også kan forårsages af den medicin du tager, specielt progesteron. Symptomer på graviditet kan komme og gå, den ene dag føler du dig meget gravid, den næste dag er symptomerne forsvundet. Du kan ikke stole på at din krop fortæller dig om du er gravid. Du er nød til at vente på resultatet af graviditetstesten.

Vil kramper og jag i underlivet ødelægge mine chancer for at ægget sætter sig fast?

Nej, det er bare en bivirkning til progesteron og nedsætter ikke din graviditetschance.

Må jeg dyrke motion i ventetiden?

Din fertilitetsklinik vil give dig informationer vedrørende fysisk aktivitet. Du må ikke motionere for meget, og du skal undgå løb, aerobic og motion som øger din kropstemperatur og puls for meget. Læs mere om motion og fertilitet.

Jeg overvejer en hjemme graviditetstest før blodprøven. Er det lige så godt?

Den mest præcise test er blodprøven. Du skal vente mindst 12 dage efter du fik den ægløsnende indsprøjtning inden du kan teste derhjemme på morgenurin. Nogen gange er urintesten negativ og blodprøven er positiv. Så stop ikke med din progesteron inden du har svaret på blodprøven.

Skal jeg undgå samleje?

Hvis ikke du bløder eller tidligere har haft gentagne aborter er samleje ok.

Hvilke symptomer skal jeg være opmærksom på?

Hvis du får feber, voldsom frisk blødning, smerter i maven, bækkenet, benene eller i skulderen, og ved voldsom svimmelhed skal du kontakte en læge.

Andre gode råd

Har du gode råd, tips og tricks som du gerne vil dele med andre? Så skriv et indlæg.

 

Du kan også finde flere gode råd på resolve.org

Comments

comments