Hormonforstyrrende stoffer kan måles hos næsten alle gravide i Odense

Gravide kvinder er fyldt med kemi. De bærer ikke kun rundt på deres ufødte barn. De har også hormonforstyrrende stoffer i kroppen. Det viser nye forskningsresultater fra Odense Børnekohorte, der følger 2552 børn fra fosterstadiet til deres 18. år.

Hormonforstyrrende stoffer kan forstyre forplantningsevnen

Der er fundet skadelige stoffer som parabener og phtalater hos samtlige 565 gravide kvinder, som har fået taget blod- og urinprøver. Hormonforstyrrende stoffer kan blandt andet forstyrre vækst og forplantningsevnen hos mennesker. Flere tidligere undersøgelser peger på, at især ufødte fostre kan være særligt følsomme overfor stofferne.

”Hvorfor er kvinder fyldt med kemi?”
Det spørgsmål stillede jeg til Anne-Sophie Villumsen. Hun er stifter af Zenz Organic Hair og den grønne frisørkæde Zenz. Anne-Sophie blev dog først grøn, da hun udviklede allergi mod de kemikalier en frisør kommer i kontakt med. Nu har Anne-Sophie udviklet sin egen serie med svanemærket kosmetik og hårprodukter, Zenz Pure, som er velegnet til gravide kvinder.

Anne Sophie fortæller: Tænk dig, først helt oppe i slutningen af 90èrne blev det et lovkrav, at alle indholdsstoffer skulle stå på et kosmetisk produkt.

Kosmetik er meget mere end du tror Hormonforstyrrende stoffer

Kosmetik begrebet omfatter mange flere produkter end du forestiller dig, og mange produkter som vi ikke umiddelbart opfatter som kosmetik. For eksempel tandpasta, tyggegummi, intim pleje, babypleje, shampoo, makeup, hårfarver og mange flere.

Alle disse produkter kan indeholde både hormonforstyrrende og allergifremkaldende stoffer. Det siger næsten sig selv, at det kan give problemer både i forhold til fertilitet, graviditet og sygdomme, der kan være forårsaget af hormoner og allergiske reaktioner.

Kosmetik industrien kontrollerer sig selv
Kosmetik industrien er selvkontrollerende. Der kommer hver dag nye kemiske stoffer til, som endnu ikke er kendt og kommet ind i kosmetik bekendtgørelsen, der regulerer vores industri. Det er således op til den enkelte producent at sikre, at forbrugeren ikke tager skade af produktet. Producenterne er derfor selvkontrollerende.

Svanemærket er en uafhængig kontrolinstans

SvanemærketLøsningen som forbruger på dette kan være at vælge et svanemærket produkt. Svanemærket er en ekstern kontrolmyndighed, der sikrer, at der ikke er forbrugerskadelige stoffer i produkterne. Svanemærket har strenge krav, specielt på det kosmetiske område, hvor de vejer sundhed og allergi samt hormonkemi højt, men også tager et samlet miljø perspektiv.

Huden er kroppens største organ

Som forbruger eller som professionel udøver af et kosmetisk fag glemmer vi tit, at huden er det største organ vi har. Huden transporterer stoffer ind og ud af kroppen. Huden er ikke en regnfrakke vi har på, men en porøs hinde, som optager det vi påfører den.

Når vi smører os på huden, kommer en del af af stofferne fra vores creme, makeup eller shampoo ind i vores krop. Nogle stoffer bliver og ophobes i kroppen.

Man ved fra adskillige undersøgelser, at der kun går 20 minutter fra hårfarven kommer i kontakt med hovedbunden, til den kan spores i vores urin. Hvad der bliver hængende af kemiske stoffer i vores organer kan vi kun gætte på.

Brug din sunde fornuft og anvend svanemærkede produkter

forbrugerkemiHeldigvis forskes der hele tiden i hormonforstyrrende stoffer. Men forskningen halter altid bagefter industrien. Vi kan som forbrugere heller ikke være sikre på at ny information kommer hurtigt og bredt nok ud. Så mit råd er, at gå efter de svanemærket produkter. Vælg en ”Grøn salon” og brug din mavefornemmelse. Spørg dig selv: er dette noget jeg vil have ind i min krop, eller synes jeg det indeholder for mange kemiske stoffer jeg ikke kender?

Jeg har arbejdet inden for kosmetik industrien i mange år og én ting har jeg lært: intet er sort og hvidt, desværre! Dette er min personlige opfattelse af kosmetik industrien og hormonkemien.

Anne-Sophie Villumsen Stifter af Zenz Organic Hair/Grøn salon

Tænker du over  hvilke hormonforstyrrende stoffer du udsætter dig og dit ufødte barn for?
Jeg synes det er dejligt at der er mennesker som Anne-Sophie som tager forbrugerkemien alvorlig og forsøger at hjælpe os med at undgå potentielt skadelige stoffer.

Vil du vide mere?

Læs også mere om hårfarver på forbrugerkemi.dk.  Miljøstyrelsen har udgivet netsiden klar til storken hvor der er flere råd til gravide. Du kan få mere viden om at undgå farlig kemi her.

 

Comments

comments