Hvad siger den nyeste forskning om fremtiden inden for IVF?

Dansk Fertilitetsklinik til ALPHA kongresHvert andet år mødes biologer, bioanalytikere og enkelte læger som arbejder og forsker i IVF behandling til et ALPHA møde for at diskutere nyheder inden for feltet. I år foregik det i Antalya i Tyrkiet og vi deltog med 4: Merete Kristensen, Dorthe Brynningsen, Thomas Høst og Ursula Bentin-Ley.

Timelapse giver uforstyrrede æg

Professor David Gardner at Alpha meetingDer var mange foredrag som handlede om fordelene ved time-lapse. Time-lapse er et kamera som automatisk tager billeder døgnet rundt hvert 10 minut. Man får langt flere oplysninger om det enkelte æg, når man følger det konstant, i stedet for at kigge 1-2 gange om dagen, som man stadigvæk gør på mange IVF-klinikker. Når man tager æggene ud af inkubatoren, kommer de også ud af varmen og den lave koncentration på 5% ilt, som giver de bedste dyrkningsbetingelser. Dette er ikke godt for æggenene. Professor David Gardner fra Australien talte om, hvordan æggene bliver stressede af at komme ud og ind af inkubatoren. Det skader deres udvikling at omgivelserne skifter. Vi har gjort samme erfaring med vores timelapse system. Æggene udvikler sig bedre, og flere bliver til blastocyster, dvs æg af rigtig god kvalitet, som har den største chance for at blive til et barn.

Joe Conaghan fra San Francisco fortalte om fordelene ved at dyrke æggene i den samme dråbe hele tiden i stedet for at skifte dyrkningsmedier undervejs. Æggene skal helst ikke forstyrres under den tidlige udvikling.

Forkert ægdelingProfessor Nikica Zaninovic fra New York fortalte om de hyppigste fejl under de første celledelinger de havde opdaget i embryoskopet. Ét eksempel på en fejl er, at ægget ved den første celledeling deler sig fra 1 til 3 celler, og ikke til 2 celler som det skal (de røde celler på lysbilledet). Et andet eksempel er, når de første 2 celler skal dele sig igen, deler den ene af de to celler sig i 3, således at der efter den anden deling er 5 celler i stedet for fire. Disse fejl opdager man kun hvis man anvender timelapse. Fejldelingerne nedsætter sandsynligheden for at ægget bliver til et barn.

Dansk Fertilitetsklinik var en af de første klinikker som gik over til at dyrke alle æg i embryoskopet. Det er 3 år siden til august. Vi har gjort nøjagtig de samme observationer om fejldelinger med vores embryoskoper, som vi hørte om. I det hele taget var det godt for os at høre, at procedurerne i vores laboratorium foregår på samme måde som de forskellige foredragsholdere anbefalede. Dejligt at få bekræftet, at vi fortsat er helt med i front når det drejer sig om nye metoder og nye måder at vurdere æg på.

Fremtiden

Embryo metabolismVi fik også et lille kig ind i fremtiden. Om nogen år vil vi formentlig ikke nøjes med at vælge æg ved hjælp af time-lapse alene, men kombinere denne metode med analyser af de små dråber af dyrkningsmedier som æggene ligger i mens de er i laboratoriet. Man ved i dag, at der er forskel på hvilke aminosyrer det enkelte æg optager og hvilke affaldsprodukter det skiller sig af med. Engang ud i fremtiden vil det blive rutine at undersøge den lille dråbe ægget har ligget i, for at se på æggets optagelse og udskillelse af næringsstoffer og affaldsprodukter. Det vil hjælpe os med at finde frem til det sundeste æg.

Gender selectionMuligvis vil man også kunne anvende metoden til at se om det bliver en dreng eller en pige! Pigefostre har 2 X-kromosomer, og derfor optager de mere glucose end drengefostre som kun har 1 X-kromosom.

 

kagebord

 

 

I pauserne var der næring til hjernen. Kagebordene var helt forrygende!

 

Dansk Fertilitetsklinik på kongres

 

 

 

 

Vi havde en spændende tur og blev især bekræftet i at vi gør tingene på den rigtige måde i vores laboratorium. Det var rigtig dejligt! Herudover har vi fået enkelte tips og tricks, blandt andet omkring vurdering af sædceller, som vi vil afprøve i den kommende tid.

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Translate »